Experimental: Iné prístupy Márie Pinčíkovej

 

Pásmo študentských filmov Márie Pinčíkovej je zložené z jej piatich krátkometrážnych snímok na pomedzí dokumentárneho a experimentálneho filmu. Pinčíková z Ateliéru dokumentárnej tvorby na Filmovej a televíznej fakulte bratislavskej VŠMU kĺbi asociátivny modus s konceptuálnym prístupom a verné zachytenie reality (príklon k observácii) s mystifikáciou. Pinčíkovej tvorbu definuje nenaratívnosť, inakosť či periféria – a to ako výberom často komplikovane uchopiteľnej témy, tak aj jej stvárnením. V jej hybridných filmoch nachádzame rôzne (para)dokumentárne postupy, no predovšetkým nekompromisný autorský postoj k otázke prekladu faktickej skutočnosti do audiovizuálneho obsahu. Pinčíkovej filmy-eseje v rámci tamojšej – nielen študentskej audiovizuálnej krajiny – takmer nemajú obdobu a patria k tomu najzaujímavejšiemu, čo na Slovensku vzniká.
 
“Rho” (2015), 6 min.
Teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované hydrostatickou vztlakovou silou, ktorej veľkosť sa rovná tiaži kvapaliny s rovnakým objemom, ako je objem ponorenej časti telesa.
 
“De luxe” (2016), 20 min. 
Pozývame Vás stráviť Silvester do strediska kultúry s Vašimi známymi a priateľmi. Zažijete bohatý program, spevácke vystúpenie či najlepšie vtipy minulého roka. Kto vyhrá hlavnú cenu tomboly? 
 
“Mocní” (2016), 11 min. 
Autorská symbolická re exia súčasnej spoločnosti a politiky. Ako vyzerá ak sme pri “moci”? A ako keď sa “mocní” naťahujú vo svojich postojoch? Je všetko vždy o postoji?
 
“Chlebíčky – Český unikát” (2016), 22 min. 
Reportér Karel Chudoba je na stope najvyhľadávanejších chlebíčkov v celej Českej republike. No niečo sa mu na nich nepozdáva… Je to len jeho pocit, alebo je na stope niečoho veľkého?
 
V neklasickej premiére uvedie autorka tiež svoj dva roky pripravovaný bakalársky film. 
Viac nájdete v jej online portfóliu Márii Pinčíkovej.
 
Po projekcii bude nasledovať Q&A, ktoré bude moderovať filmový redaktor Kapitálu Matej Sotník.
 
Udalosť vznikla v kooperácii platformy alternatívnej distribúcie a mediálneho vzdelávania Dokument na kolesách, angažovaného mesačníku Kapitál a najmenšieho bratislavského kina Foajé. 

VSTUPNÉ: dobrovoľné

FB Udalosť >>