Filmový klub Amnesty: Nacionalizmus

Zachvíľu tu máme prvú májovú stredu a tak sa na vás opäť tešíme o 19:00 hod. v našom obľúbenom kine Foajé na projekcií 2 krátkych filmov o téme viac než aktuálnej – extrémizmus a radikalizácia nacionalistov.

Po filme slovenského dokumentaristu Dominika Jursu “Toto nie je hra” a “Tekutí a hnědí” českého Stanislava Adámka, bude nasledovať diskusia o tom, ako vyzerá situácia so slovenskými brancami a radikalizáciou spoločnosti pár rokov po vzniku týchto filmov.

Zmenilo sa niečo? Sme na tom lepšie, alebo sa situácia v našich krajinách potichu ešte viac vyhrocuje? Rozprávať sa budeme s doktorandom historického ústavu SAV Matom Poschom, moderuje členka Amnesty International Slovensko, Daniela Mužíková a ako tradične pre vás prichystáme aj malé občerstvenie.

Tešíme sa na vás.

Toto nie je hra (r. Dominik Jursa, Slovensko, 2014, 22 min.)

Uprostred slovenských hvozdov prebieha intenzivny výcvik partie mladých ľudí, ktorí si hovoria Slovenskí branci. S maketami samopalov na ramenách a s nacionalistickými heslami na perách cvičia na boj so zatiaľ neznámym nepriateľom. Oháňajú sa tradíciami, neznášajú menšiny a v maskáčových uniformách hľadajú vlastnú identitu. Je to iba hra na vojnu, príťažlivá pre pár mladíkov, ktorí z toho vyrastú alebo spôsob myslenia, ktorý silnejšie rezonuje slovenskou spoločnosťou?

Tekutí a hnědí (r. Stanislav Adámek, Česko, 2011, 17 min.)

Rok 2011. Pouličné nepokoje, štrajky a demonštrácie zachvátili hlavné mestá. Ľudia v USA a Európe sa búria proti sociálnej nerovnosti, neschopnosti vlád a korupcií. Demokracia ako ju poznáme je ohrozená.