Filmový klub Amnesty: Turecko

V stredu (06.06.) uplynie presne rok odkedy je čestný predseda Amnesty International Turecko, Taner Kılıç uväznený za vykonštruované obvinenia z terorizmu. Jeho prípad je iba jedným z mnohých prípadov nespravodlivo väznených ľudí, ktorí sa v Turecku venujú aktivizmu, žurnalistike alebo inak kritizujú či nesúhlasia s režimom prezidenta Erdogana.

Pri tejto príležitosti plánujeme aj náš pravidelný filmový klub:

O 19:00 premietneme film Dil Lejlá a po jeho skončení budeme s Luciou Yar z Euractiv Slovensko diskutovať o situácií v Turecku, dopadoch na Kurdské obyvateľstvo, paralelách so Slovenskom a vplyvom, ktorý na nás a na Európu táto situácia môže mať.

Záleží vám na ľudských právach a chcete niečo robiť voči ich porušovaniu? Tak prídite. Tešíme sa na vás.

Vstupné na základe Zákona o verejnej zbierke: 2€
Film je premietaný v originálnom znení s českými titulkami.
_____________________________________________-
DIL LEJLÁ
(Asli Özarslan / Nemecko / 2016 / 71 min. )

Lejlá Imret sa pred niekoľkými rokmi stala najmladšou starostkou v Turecku. Vo svojich 26 rokoch sa postavila pred neľahkú úlohu oživiť rodné mesto Cizre. To musela ako päťročná v dôsledku vojenských akcií, pri kt. zomrel aj jej otec, veliteľ kurdských guerill, opustiť. Kurdskí politici nemajú v Turecku ľahkú pozíciu a pre Cizre, odveký stredobod kurdského odporu, to platí dvojnásobne.

S blížiacimi sa parlamentnými voľbami, v ktorých má prvý krát v histórii šancu uspieť prokurdská demokratická strana, musí Lejlá i jej rodina čeliť čím ďalej vyhrotenejším situáciám. Stretne Lejlu rovnaký osud ako jej otca? A existuje ešte nádej, že kurdská menšina bude žiť v Turecku bez útlaku a otvorenej diskriminácie?

Trailer si môžete pozrieť tu.