Rebelujúci nájomníci: Odpor proti rozpredávaniu mesta

*** Annotation in English below ***

V Bratislave pomaly začína vznikať diskusia o tom, že stav mesta, v ktorom o jeho podobe rozhodujú úradníci*čky a mestskí politici*čky zastupujúci záujmy investorov nie je jediný možný. Mestskému rozvoju absolútne chýba sociálna dimenzia a bytová politika je tu neexistujúcim pojmom. Čo môžeme robiť v situácii, keď v meste chýba dostupné nájomné bývanie a ako sa vzoprieť redukcií jeho funkcií na vytváranie zisku? Pre inšpiráciu sa pozrieme do Berlína, kde sa v posledných rokoch rozvíja pestré hnutie za právo na mesto a na bývanie pre všetkých.

Film premietame vďaka spolupráci s Iniciativou Ne rasismu!

BERLÍN. V posledných rokoch sa hlavné mesto zmenilo k nepoznaniu. Byty, ktoré predtým neboli atraktívne, sú dnes využívané ako bezpečná investícia. Prechod bytov do súkromného vlastníctva a masívne zvyšovanie nájomného sú dnes bežnými javmi. Neprehliadnuteľné protesty nájomníkov*čok v berlínskej pulzujúcej metropole reagujú na rastúci nedostatok dostupného bývania.

Film je kaleidoskopom bojov berlínskych nájomníčok*kov proti rozbíjaniu susedských komunít. Okupácia berlínskej radnice, tábor na Kottbusser Tor, organizované bránenie núteným vysťahovaniam a boj seniorov*iek za ich komunitné centrum a za dostupné bývanie symbolizuje nový začiatok mestského protestného hnutia .

Dokument Gertrudy Schulte Westenberg a Matthiasa Coersa

Nemecko 2014 | 78 min. | V nemeckom znení s českými a anglickými titulkami


RENT REBELS – Resistance against the sell-out of the city

BERLIN. In the last years the capital has changed a lot. Flats that once were unattractive are now being used as secure investment objects. The transformation into owner-occupied flats and massive rent increases become an everyday phenomenon. The visible tenant protests in the vibrant metropolis of Berlin are a reaction to the growing shortage of affordable housing.

The movie is a kaleidoscope of the tenants’ struggles in Berlin against their displacement out of their neighbourhood communities. Ranging from the occupation of the Berlin town hall to a camp at Kottbusser Tor, the organised prevention of evictions and the struggle of senior citizens for their community center and age-appropriate flats, a new urban protest movement is on the rise.

A documentary by Gertrud Schulte Westenberg and Matthias Coers

D 2014 | 78 min. | German with English and Czech subtitles