CINEMAemPORTUGUÊS: Košeľa vo vetre (Abril Despedaçado, BR)

KOŠEĽA VO VETRE / ABRIL DESPEDAÇADO / 2001 / r. Walter Salles / 105 min.

Hoci sme zvyknutí, že brazílske filmy sa väčšinou odohrávajú vo favelách a veľkomestách, tentokrát si ukážeme aj druhú tvár Brazílie – sertão (odľahlé brazílske vnútrozemie), kde ešte stále vládne staré známe pravidlo: oko za oko, zub za zub.

Po oscarových filmoch Central do Brasil (Centrálna stanica) a Diários de Motocicleta (Motocyklové denníky) nakrútil Walter Salles ďalší kultový film nominovaný na Zlatý glóbus – Košeľa vo vetre (Abril despedaçado, 2001).

Píše sa rok 1910 a dve vidiecke rodiny Breves a Ferreira si už celé desaťročia nevedia prísť na meno. Ako inak, sporia sa o pozemok, no táto niekoľkogeneračná nevraživosť časom prerástla do krvavej pomsty. Tonho, ktorý pomstil svojho mŕtveho brata, čaká na svoj smutný osud. Jeho mladší brat, ktorému rodičia radšej ani nedali meno, keďže predpokladajú, že ho čaká rovnaký údel, sa snaží presvedčiť Tonha, že existuje cesta z tohto začarovaného kruhu. Podarí sa mu ukončiť krvavú vojnu raz a navždy? Nádherný a tragický príbeh z najodľahlejších kútov Brazílie.

Film premietneme v pôvodnom portugalskom znení so slovenskými titulkami, ktoré preložili a pripravili študentky portugalčiny FiF UK Kristína Bakaľová, Denisa Dugasová a Barbora Štefančinová.

Vstupné: 3,50 €.
Z dôvodu obmedzenej kapacity si, prosím, rezervujete lístky na lusoinfo@portugal.sk

[PT] É verdade que a maioria dos filmes brasileiros são situados nas cidades grandes e favelas, embora haja uns que têm como tema central o sertão brasileiro com os seus costumes e tradições.

Walter Salles é um dos mais famosos realizadores brasileiros, conhecido por Central do Brasil (1998), o vencedor do Urso do Ouro, Diários de Motocicleta (2004), o vencedor do Oscar, e Abril Despedaçado (2001), indicado para o Globo de Ouro.

Em 1910, no sertão brasileiro, uma briga sobre a terra se transforma numa vingança sangrenta entra as duas famílias, Breves e Ferreira. O Tonho, um jovem de vinte anos, passa a ser estimulado pelo pai a vingar a morte de seu irmão mais velho, assassinado pela família rival. O seu irmão mais novo tenta convencer o Tenho que é possível acabar com este círculo vicioso. Mas vai conseguir?

Em português com legendas em eslovaco traduzidas por estudantes do português da Universidade Comenius Kristína Bakaľová, Denisa Dugasová a Barbora Štefančinová.

Entrada: 3,50 €.
Lotação limitada, pode reservar os bilhetes em lusoinfo@portugal.sk