Kapitalks: Kinematografia na periférii

Súčasný experimentálny film: Prednáška Andrey Slovákovej

Prednáška s ukážkami predstaví rôznorodé podoby tzv. experimentálnych dokumentov – filmovej a videotvorby, ktorá experimentuje s vyjadrovacími prostriedkami filmového jazyka, so spôsobom rozprávania, médiom, prezentačným kanálom či prostredím alebo diváckymi návykmi, avšak vychádza z referencie k realite či priamo dokumentárneho alebo dokumentačného materiálu. Ako ukážky poslúžia konkrétne príklady tvorivých stratégií takejto tvorby a výrazných súčasných autorských osobností z celého sveta.

Andrea Slováková (1981) je slovenská filmová teoretička, kurátorka a experimentálna dokumentaristka žijúca v Prahe. Bola riaditeľkou Vydavateľstva Akadémie múzických umení v Prahe. Prednáša dejiny a metódy dokumentárneho filmu, dejiny experimentálneho filmu a filmozofiu na Masarykovej univerzite v Brne, okrem toho prednáša aj na pražskej FAMU. Je členkou redakčnej rady periodika o dokumentárnom filme Dok.revue, filmového časopisu Iluminace, expertkou Státního fondu kinematografie a členkou odbornej komisie slovenského Audiovizuálneho fondu. Publikovala tiež v Cinepure, A2, Kinečku či Kino-Ikone. Ako zakladateľka a šéfka českého vydavateľstva Nová beseda je autorkou konceptu publikácií “Co je nového” (napr. vo filozofii, umelej inteligencii, lingvistike, logike či napr. aj filmovej vede, ktorej autorkou je Slováková). Slováková je viacročnou kurátorkou sekcie Fascinace na MFDF Ji.hlava fokusovanej na súčasný svetový experimentálny film. Nakrútila niekoľko krátkych experimentálnych dokumentov uvedených na domácich aj zahraničných filmových festivaloch.

Po 60-minútovej prednáške bude nasledovať diskusia s Andreou Slovákovou. Moderuje: Matej Sotník – filmový kritik, vedúci filmovej sekcie Kapitálu

podujatie vzniklo vďaka podpore Fond na podporu umenia