Hororová streda vo Foajé VI

Hororové stredy sú cyklom filmových prednášok a projekcií pre fanúšičky a fanúšikov filmovej hrôzy, v ktorom dvojica – režisér Peter Czikrai & scenárista Peter Balko – prinesie raz mesačne zaprášený hororový klenot do najmenšieho bratislavského kina Foajé.

Po letnej prestávke sa pozrieme bližšie na folk horor, zasadený do izolovaného vidieckeho prostredia a skúmajúci tenké hranice medzi kresťanskými dogmami a pohanskými rituálmi. Neoficiálny subžáner sa formoval na prelome 60. a 70. rokov vo Veľkej Británii a svojou rurálno-okultnou atmosférou dodnes inšpiruje výtvarníkov, hudobníkov či filmárov, naposledy režiséra Ariho Astera (Hereditary) v snímke Midsommar.

Film The Blood on Satan´s Claw britského režiséra Piersa Haggarda z roku 1971 tvorí spoločne so slávnejšími kolegami The Wicker Man a The Witchfinder General nesvätú trojicu cinefilského, folk-hororového univerza. Čaká nás prechádzka ponurou krajinou 17. storočia, pristavíme sa pri mystickom kulte, pokocháme sa lebkami, krvou i nahotou a nevynecháme ani samotného diabla.

Traileris: https://www.youtube.com/watch?v=qiK7E4HicJc.

Premietanie zahájime krátkou prednáškou, po projekcii nasleduje voľná diskusia. Vstup zdarma – na vlastné riziko.

Organizuje občianske združenie Foajé, podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac info o Hororových stredách na: https://www.facebook.com/HororoveStredy/.

Hororu zdar!